Personal Training

Kick your ass or slow you down?

Als CrossFit coach en Personal Trainer leer ik niet alleen les te geven en mensen fit te maken. Ik leer ook heel veel over de verschillende type sporter. Iedereen is anders, maar er komen voor mij toch wel echt twee hoofd soorten naar voren, die ik als coach gelijk herken. Als taak aan mij als trainer om hier mee om te gaan. Wist je dat deze kenmerken heel veel zeggen over hoe jij in het leven staat?

IMG_1340_960x9999

 

Kick your ass
Als trainer is het natuurlijk de bedoeling dat ik jou niet alleen laat bewegen, maar vooral ook motiveer. Wat ik vaak zie gebeuren is dat er een groep aan mensen is die altijd op safe spelen. Niet alleen in hun dagelijks leven en beslissingen, maar dus ook binnen sport en trainingen. Degene die altijd denken: ‘Nahhh, ik kies gewoon weer die kettlebell van 8kg, want die van 12kg is gelijk weer zo zwaar..’ Het is dus ook niet gek bij dit soort mensen dat ze geen resultaten meer boeken en geen vooruitgang meer merken. Je lichaam wordt elke keer sterker wanneer jij (op de juiste manier) traint. Als je binnen jouw training de gewichten niet geleidelijk aanpast, zal je geen resultaten meer zien. Dus speel je op save en blijf je die kettlebell van 8kg pakken, zal je nooit jouw doelen behalen. ‘I need to kick your ass’. Tijdens mijn trainingen daag ik mensen uit om zwaardere gewichten te pakken. Niet om jullie te pesten, maar omdat ik zie aan de beweging en het lichaam dat het te licht is voor de kracht die je hebt. Ik moet je wel blijven triggeren om uit jouw comfort zone te komen, want anders zal je nooit verschil gaan merken. Zweten en kreunen zal je, dat het zo zwaar is. Daar gaat het nou juist om! Ik schreeuw je er wel doorheen ;)

Het mooie van deze grens opzoeken en eigenlijk uit jouw comfort zone stappen, vloeit door naar jou dagelijks leven. Het zal jou helpen om kansen aan te grijpen die je misschien nooit had gedurfd. Je leert vooral dat je veel meer aankan dan dat je in eerste instantie denkt. Je gaat meer vertrouwen krijgen in je lichaam en dus in jezelf. Dit geldt trouwens voor alle trainingen. Of je nou aan fitness doet, CrossFit, hardlopen of hockey. Alles gaat over durven en risico’s nemen.

fitness-motivation-quote-6

Slow you down
Daarentegen hebben we de waaghalzen. De impulsieve durf-alle, die zonder nadenken in het diepe duiken. Diegene die denken: ‘Ohhh, dat kan ik ook!’ Vervolgens een deadlift van 80kg proberen en nog net niet hun rug breken. ‘I need to slow you down!’ Misschien gaat het goed, misschien niet. Maar nog veel belangrijker, wat doet het met me lichaam op dit moment en op langer termijn. Is het niet veel effectiever om die deadlift bijvoorbeeld langzaam op te bouwen in gewicht? Elke keer weer een stapje zwaarder, waardoor je lichaam op een geleidelijke wijze sterk kan worden en minder kans heeft om geblesseerd te raken. Ja, je lichaam kan veel hebben.. Maar de gevolgen kunnen soms groots en dramatisch zijn. Blessures zijn vreselijk en maken je zwak of zelfs niet in staat om te trainen. Kijk vooral naar jezelf. Iedereen is anders! Mijn lichaam zit anders in elkaar dan degene die naast me staat te trainen en andersom. Misschien heb ik wel een te zwakke rug en mijn buurman moeite met squaten. Belangrijk om aan JOU zwaktes te werken met een (personal) trainer om fit, gezond en sterker te worden.

Hetzelfde geld voor de keuzes die je moet maken in het leven. Soms denk je niet goed na over een beslissing en ga je gigantisch op je bek. Dit gebeurd mij zo vaak! Vallen en weer opstaan. Binnen mijn trainingen kan ik mijzelf nu aardig afremmen. En moet ik mezelf soms weer even een schop onder me reet geven als ik te soft aan het trainen ben, of simpel weg sterker of beter ben geworden. Toch is jezelf aansturen op de juiste manier niet altijd even makkelijk.

Met het bovenstaande wil ik de aanraden om eens met een coach of personal trainer aan de slag te gaan. Bedenk zelf eens wat voor type mens of sporter jij bent. Blijf jij vooral in je comfort zone en bereik je geen resultaten meer. Of ga je misschien te hard en heb je daardoor elke keer zo’n last van je rug? Uiteindelijk willen we allemaal de beste versie van onszelf worden toch?

Wil jij aan de slag om jou doelen te bereiken en echt fit te worden? Of meer weten over personal training en/of CrossFit?

Neem dan contact op via onderstaande gegevens:
Vera Potharst
info@healthnesscoaching.com
+31 (0)6 15 698 855

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *